Vorige | Volgende
Verkocht

Noorderkampweg 26 WAPENVELD

Deze woning is verkocht

Neem contact met ons op

030-2434407

info@stylemakelaars.nl

Omschrijving

Landgoed De Laerberg Eenvoudig landhuis op een zeldzaam mooi landgoed van 12 hectare bos en heide Bos en heide rondom, een eenvoudig bospad als oprijlaan, een brievenbus aan een paal, een drinkplaats voor de dieren, de geur van het bos, een prachtige halfopen plek en een eenvoudige, lichte villa in Rietveldstijl. Dat is landgoed De Laerberg in een paar penseelstreken. Een landgoed zonder pracht en...

Kenmerken

Soort woning
Landgoed
Bouwtype
Bestaande bouw
Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg
Bouwjaar
1956
Ligging
Beschutte ligging, in bosrijke omgeving

Omschrijving

Landgoed De Laerberg

Eenvoudig landhuis op een zeldzaam mooi landgoed van 12 hectare bos en heide

Bos en heide rondom, een eenvoudig bospad als oprijlaan, een brievenbus aan een paal, een drinkplaats voor de dieren, de geur van het bos, een prachtige halfopen plek en een eenvoudige, lichte villa in Rietveldstijl. Dat is landgoed De Laerberg in een paar penseelstreken. Een landgoed zonder pracht en praal, maar mét de allesomvattende schoonheid van de natuur.
Landgoed De Laerberg

Op De Laerberg, aan de westrand van Wapenveld, is de natuur de hoofdbewoner. Dat moet architect prof. dr. Piet Elling zich gerealiseerd hebben toen hij in 1956 het woonhuis voor De Laerberg ontwierp. Hij bouwde een huis zonder opsmuk, een semibungalow in de nieuwzakelijke stijl van Rietveld en Duiker, een huis dat de natuur een nadrukkelijke plaats toekent. De indeling is helder en ruim en wordt gekenmerkt door horizontale lijnen; er is immers ruimte genoeg. Vanuit de woonkamer, de werkkamer en de keuken is er royaal zicht op het bos en de hei. Diverse openslaande deuren geven toegang tot het terras (zuid), dat zonder onderbreking overgaat in het bos. Grote raampartijen met lage vensterbanken trekken ook in de killere seizoenen de blik naar buiten, waar het schouwspel van flora en fauna geen dag hetzelfde is.

De woning bestaat uit twee delen: een laag gebouwd bungalowgedeelte met een grote zuidgerichte woonkamer, een werkkamer, serre (voorheen loggia), eetkeuken, badkamer en toilet. Het geschakelde hogere gedeelte bestaat op de begane grond uit een grote inpandige garage (momenteel in gebruik als werkplaats) en een stookruimte. Op de etage van dit deel zijn drie slaapkamers gesitueerd.
Enkele jaren geleden is aan de noordkant van het landhuis een grote vrijstaande garage gebouwd. De garage beschikt over een ruime bergzolder en is compleet onderkelderd.

Het landhuis ligt op een bijna rechthoekig bosperceel van bijna twaalf hectare, dat niet is omheind. De Laerberg is gerangschikt onder de Natuurschoonwet van 1928.

Indeling
Entree, hal, glasdeur naar grote eetkeuken (ca. 21 m2). Grote, op het zuiden gerichte woonkamer (ca. 31 m2) met houtkachel. Tussen de eetkeuken en de woonkamer is een originele schuifwand geplaatst. Vanuit de woonkamer is de serre bereikbaar (ca. 11,5 m2, voorheen in gebruik als loggia) en een grote werkkamer (ca. 26 m2) met ruimte voor diverse bureaus. Badkamer met ligbad en geiser, separaat toilet. Vaste trap (vanuit de hal) naar de etage. Hier zijn drie slaapkamers (ca. 7, 11 en 16 m2) ondergebracht, alle met een wastafel. Diverse vaste kasten. Eenvoudige doucheruimte (in gebruik als berging) en separaat toilet. Begane grond onder de slaapverdieping: grote garage c.q. werkplaats en stookruimte. Kleine voorraadkelder.
Installaties
Stookkelder met grote ketel voor originele luchtverwarmingsinstallatie (Brink, bouwjaar ketel onbekend, buiten gebruik gesteld). In een deel van het pand is een aparte watervoerende cv-installatie aangelegd. De woonkamer beschikt over een grote houtkachel en de keuken over een gaskachel (aardgas). Geisers op propaangas.

Bijgebouwen
Grote vrijstaande garage met garagedeuren en ruimte voor diverse auto's en gereedschappen (ca. 64 m2). De garage beschikt over een toilet en een grote bergzolder (hoogte 1,92 m). De garage en het terrein ervoor zijn onderkelderd (ca. 120 m2). De keldervertrekken zijn gedeeltelijk afgebouwd.

Overige gebouwen: grote provisorisch gebouwde, natuurlijk geventileerde houtopslag met zeer grote houtvoorraad.

Bijzonderheden
Het landhuis is onder architectuur gebouwd door architect prof. dr. Piet Elling (1897-1962). Als functionalist werd Elling sterk geïnspireerd door de kunstenaars van De Stijl. Tegenwoordig wordt hij gezien als een van de belangrijkste naoorlogse architecten in Nederland. Elling heeft een omvangrijk oeuvre en wordt onder meer beschouwd als de geestelijk vader van het Mediapark in Hilversum.

Tuin
Behalve de terrassen is er geen gecultiveerde tuin. De terrassen lopen zonder onderbreking over in de natuur. Twee observatiehutten op eigen terrein.

Ligging
Aan de westkant van Wapenveld, op de noordpunt van de Veluwe, enkele kilometers onder Zwolle. De bereikbaarheid is uitstekend: de snelwegen A28 en A50 zijn beide in vijf minuten bereikbaar. De reistijd tot Zwolle is minder dan een kwartier. Op een uur reisafstand liggen onder meer Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Enschede en Groningen.

Staat van onderhoud
Redelijk (woonhuis) tot goed (garage). De keldervertrekken onder de garage zijn gedeeltelijk afgebouwd.

Natuurschoonwet
De Laerberg is in 1997 gerangschikt onder de Natuurschoonwet van 1928.

Gunning voorbehouden.

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Landgoed
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1956

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
170 m²
Bruto inhoud
630 m³
Perceeloppervlakte
118.380 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
6
Aantal slaapkamers
3
Aantal badkamers
1
Voorzieningen badkamer
ligbad

Energie

Soort verwarming
c.v.-ketel, gaskachels, houtkachel

Kadastrale gegevens

Gemeente
HEERDE
Sectie
A
Perceel
1422
Oppervlakte
118380 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Beschutte ligging, in bosrijke omgeving
Tuintype
tuin rondom

Garage

Soort garage
aangebouwd steen, vrijstaand steen
Capaciteit
3
Voorzieningen
voorzien van verwarming, voorzien van elektra, voorzien van water, met vliering, met elektrische deur

Foto's